FAQ – Kan mörkare känslor få oss att utföra orena handlingar?

(Videoklippet från sessionen finner du inbäddat direkt nedanför den svenska översättningen)
Klicka här för svensk PDF-version av texten.

Ja, alltid. Dina mörkare känslor kommer att göra att du utför handlingar som inte alltid är rena. Det är inte ett kan, det är ja – det kommer alltid hända. Skälet till det är att själen är dominant. Det här är dominansprincipen. När vi pratar om hur människans själ fungerar, så kommer vad det än är som finns i vår själ emotionellt att dominera vår vardagstillvaro. Om vi har mörkare känslor i själen, känslor där vi skulle vilja skada människor och känslor av raseri och ilska och känslor av upproriskhet vilka får oss att hamna i trubbel ofta, eller känslor som drivs av rädslor som vi försöker dämpa genom att använda beroenden. Alla den sortens känslor kommer definitivt dominera. Därför kommer de dominera dig varenda dag. Du kan tro att du trycker undan dem, men dina handlingar och dina ord och ditt beteende kommer att drivas av dem, och det kommer bara vara en överlägsen användning av viljan som hindrar dig från att agera ut dem, och du kommer inte kunna göra det varje gång. När du pressas eller hamnar i en stressfylld situation så återgår du till själsdominansen. Själen och dess känslor kommer att dominera varenda liten stund av din existens. Om din själ är full av mörka känslor så kommer de dominera varje dag av din existens, såvida du inte använder en överlägsen kontroll av din vilja, och till och med då, under vissa omständigheter, så kommer du återgå till ditt gamla beteende. Du behöver ge upp konceptet att du på något vis kan begrava dina mörka känslor och att de inte har någon inverkan på ditt liv, för det är inte sant. De har en inverkan på ditt vardagsliv. Varje liten stund under dagen.

Maria:      Och är det inte sant att ju mera vi undertrycker känslor, våra mörkare känslor, desto mer dominerar de det vi gör?

Det stämmer. Det här är orsaken till att religiösa trosföreställningar har skuldkänslan. De lär dig att du bör följa de här budorden, och varenda människa kommer vid något tillfälle inte klara av att följa budorden på grund av själens dominans, så de går och bryter mot ett av budorden och sedan kommer så klart enorma mängder skuldkänslor i samband med att de brutit mot ett av budorden, och då börjar du straffa dig själv för att du bröt mot budordet, men det förändrar inte heller någonting. Eftersom din själ dominerar så kan du straffa dig själv så mycket du vill, men du kommer fortfarande gå och göra det igen nästa gång, och det är därför som många religiösa trosföreställningar till exempel har problem med onani, i synnerhet kristna trosföreställningar. De säger att mannen, och vanligen hänvisas det till att en man har problem med detta, behöver ta kontrollen över det här. Vanan att masturbera är dålig för honom och allt möjligt sådant. De har ingen egentlig orsak till att det är så förstås, men de känner att det på något vis är omoraliskt och det de gör är att de känner att han måste ta kontroll över sig själv. Han måste få kontroll över det faktumet att han vill göra det här. Problemet med den sortens resonemang är att det får en person att tro att de så småningom kan styra över sin själ med sinnet, och det kan de inte. Förr eller senare återfaller de till sitt gamla beteende och då, förstås – eftersom de har fått höra att det bara handlar om kontroll så känner de sig skyldiga för att de inte kan styra över det. Det skulle vara mycket bättre för dem att försöka hitta den kausala, känslomässiga orsaken till att de faller in i det beteendet. Vanemässig onani drivs till exempel av en stor mängd sorg kring intimitet och sorg i en relation med det motsatta könet. Så det personen skulle behöva göra är att känna en del av den sorgen. När de känner en del av den sorgen så kommer känslan att lösas upp, och då kommer de känna sig mindre dragna till vanemässig onani, och då skulle masturbationen bara bli en del av den sexuella njutningen, snarare än något som drivs på vanemässigt av ett behov eller ett beroende av något slag. Jag säger uppenbarligen inte i det här samtalet att onani är fel, för i själva verket – om du inte har lov att röra dig själv så föreslår jag att ingen har lov att göra det.

Maria:     Ingen annan kan det heller.

Det stämmer. Varför skulle någon annan kunna röra dig om inte du får göra det? Men i själva verket så finns det många som är beroende av det för att undvika en del känslor, och de skulle få det mycket bättre om de hittade känslan än om de försöker styra över vanan med hjälp av sitt intellekt. När du väl tar itu med känslan och frigör den, så drivs du inte längre av känslan, så nu har du full kontroll över dina val och beslut.

Maria:      Så om vi använder exemplet du just pratat om, sorg, en sorg över intimitet till exempel kan driva vanan att onanera, vanemässig onani kan vi kalla det.

Ja, men kan jag göra det ännu enklare? Även om mannen är i en relation, så ger inte majoriteten av kvinnorna från sina hjärtan eller ger av sig själva sexuellt i en relation. Därigenom känner sig mannen ganska sorgsen över detta. Han är ledsen eftersom han inte känner flödet av sexuella känslor från kvinnan till honom. Därmed kommer han att drivas till masturbation om han inte känner sorgen som han känner kring det här. När han inte känner sorgen över det här, så kommer han känna det som att han måste masturbera för att få känna åtminstone någon slags njutning, och en slags känsla av att någonting eller någon vill ha honom, även om det är han själv. Och det är vad som driver på den här vanan. I en relation, om mannen är i en relation, så finns det flera saker som han behöver ta itu med. För det första behöver han ta itu med kvinnans motvillighet vad gäller att dela sitt hjärta eller sina sexuella känslor med honom. Han behöver också ta itu med faktumet att han behöver det här för att överleva. Så han behöver känna igenom varför han behöver det här för att överleva. Vilken sorg inom honom får honom att behöva det här för att överleva? Det är de kausala känslorna som han i själva verket behöver nå fram till. Han kanske är rädd för att ta upp de sakerna med kvinnan. Han kanske är rädd för kvinnan och att göra henne upprörd, och hon reagerar och sedan blir det inget sex alls. Han kan vara rädd för flera olika saker som får honom att känna att onanin är vägen ut ur situationen, snarare än att prata med sin tjej vad gäller det vi föreslår här med hans partner. Han behöver arbeta sig igenom de här känslomässiga problemen. Det är förnekandet av de känslomässiga problemen som skapar vanan, beroendet och vi behöver förstå det. Det är förnekandet av det och inte för att någon har tappat kontrollen. De har ingen kontroll eftersom de drivs av sitt beroende, och i princip alla våra beroenden är emotionella och sedan har vi några fysiska beroenden. De flesta tror att det är tvärtom, men det är det inte. Så du har några fysiska beroenden som alla drivs på av det stora antalet känslomässiga beroenden, och när du väl har arbetat dig igenom dem, så har du inte längre det fysiska beroendet heller. De löser automatiskt upp sig.

Maria:      Så för att förtydliga vad du säger, så var frågan ifall våra mörkare känslor kan få oss att utföra handlingar som inte är rena. Det låter som att det är undertryckandet av våra mörkare känslor som i själva verket driver oss att utföra handlingar som inte är rena, och när vi tillåter våra mörkare känslor så känner vi oss inte längre drivna till att undvika dem.

Jag antar att det beror på hur du tillåter dem. Om du tillåter dem ur perspektivet att uppleva dem inom dig utan att ta ut dem på någon annan, så ja då har de inte fått dig att skapa några problem för någon annan, och det kommer att bli ett frigörande inom dig. Men de flesta gör inte det. Det de flesta gör är att de trycker undan dem eller låter dem styra fullständigt över hur de behandlar andra människor. Det kommer självklart att förmörka själen ännu mer, och det är att trycka undan och ha ett motstånd mot de mörka känslorna. Så när jag säger att mörka känslor alltid kommer få dig att göra mörka saker, så är det alltid sant på grund av själens dominans. Du kommer alltid göra mörka saker om du har mörka känslor inom dig. Om du undertrycker dem kommer du göra ännu värre saker.

Nu har du ett val. Undertrycker du och motsätter dig dem eller känner du dem? Majoriteten av alla väljer att inte känna dem, för de känns smärtsamma att känna och det de väljer att göra är att försöka trycka undan dem och motsätta sig dem. I försöken att trycka undan dem och stå emot dem så gör du i allmänhet ännu mörkare saker. Det är så människor som tror på kärlek mördar andra människor. Det är så kvinnor som tror på kärlek mördar ett barn som inte fötts. Det är så allt detta görs genom de mörkare känslorna som finns inuti själen, som genererar tankar i personen som rättfärdigar deras beteende. De mörkare känslorna kommer alltid sluta upp med att göra det här. De kommer alltid generera tankar som till slut rättfärdigar mer kärlekslöst beteende och du kan inte undvika det eftersom själen är dominant. Det du kan göra är att du kan arbeta på att det här händer. Varför händer det här? Du kan gå till den själsbaserade orsaken till varför det händer och frigöra det och sedan kan du förändras. Men viljestyrka kommer inte förändra dig. Du måste använda en extrem vilja och till och med då när du hamnar i en svår situation, så kommer du göra det som de mörka känslorna vill. Så till exempel en kvinna som vanligen tror att hon älskar barn blir gravid efter ett one night stand med en man som hon hatar, och som hon på något vis hade ett sexuellt möte med, och nu är hon gravid. Vad gör hon? Ja, för det mesta skulle inte den kvinnan tveka inför att ta ett dagen-efter-piller om hon hade ett i närheten, eller efter det, om hon blir gravid, abortera barnet. På det viset har kvinnan blivit en mördare, men hon är villig att rättfärdiga mordet genom att säga: ”Åh, men jag vill inte ha barnet och det är inte bra att låta barnet komma till världen. Barnet blir lyckligare i andevärlden, i livet efter detta så blir det lyckligare utan mig”. Eller så tror de att barnet inte ens har inkarnerat ännu. Det är inte ett barn förrän det har fötts. Det finns alla möjliga slags rättfärdiganden, och som alla för det mesta är falska, men vi gör dem eftersom den mörka känslan genererar sådana tankar. Så den mörka känslan kommer alltid – alltid – dominera i slutänden. Med tanke på situationen så kommer de alltid utöva sin makt och det är det här vi behöver göra. Vi behöver börja titta på de mörka känslorna och släppa taget om dem emotionellt. Vi behöver bearbeta dem, uppleva dem, känna dem så att de kan frigöras från oss. Det finns ingen möjlighet för dem då att styra eftersom de inte längre finns inom oss.

Maria:      Det är lustigt, eller hur, för nästan alla på planeten försöker gömma sina mörkare känslor. Många gånger av rädsla för vad de kanske skulle göra om de kändes vid de känslorna. Och ändå, utifrån vad du säger, så ju mer de trycker undan, desto mer dominanta eller desto mer drivna blir alla till att hålla dem undantryckta, och de rättfärdigar fler och fler handlingar som är orena.

Javisst, så småningom utför de handlingar eller de får andra att göra den andra saken vilket är att fullständigt trycka undan allting i själen. Vilket är väldigt skadligt för dem själva. Så småningom gör de en av de två sakerna. Om den mörka känslan finns i själen och du aldrig frigör den så bär du runt på den som en börda. Förr eller senare dyker en situation upp och dominerar, eller om du är väldigt, väldigt, väldigt bra på att trycka undan, vilket de flesta på Jorden är ganska bra på eftersom vi har fått massor av övning. Vi har övat sedan vår befruktning, ända upp genom hela vår barndom och vidare hela vägen till vårt vuxna jag. Vi har tränat på hur vi ska trycka undan och samhället är jättebra på att genomdriva undantryckandet. På grund av det så säger vi att: ”Okej, jag tänker trycka undan det här. Jag känner för att bedra min man men jag tänker undantrycka det”. Och sedan kommer vi på alla olika koncept och idéer: ”Åh, det spelar ingen roll varifrån dina sexuella önskningar kommer ifrån, så länge du går hem och har sex med din man. Det är okej om du tittar på lite porr, det är okej om du tittar på killen när ni går på stan så länge du går hem och har sex med din man så går allt det där an”. Allt det här är bara rättfärdiganden, men du förstår, det här är mörkret i själen som dominerar, och själen använder sitt intellekt för att försöka rättfärdiga själens tillstånd. Det här kommer alltid hända, och det du gör då är att trycka undan det, eller försöka göra det. Försök, försök jättemycket, du ber till Gud och säger: ”Hjälp mig att övervinna den onda önskningen”, och allt sådant. Och Gud säger att tja, det enda sättet för dig att övervinna den onda önskningen är att känna den onda önskningen och dess orsak. Varför känner du för att göra så där? Sedan spårar du det tillbaka till någon barndomshändelse och så vidare, och när de sakerna har frigjorts så kommer du aldrig mer känna så igen. Det är fantastiskt att veta det, för du kan lita på att allting som kan dömas av dig som ondska inom dig alltid kan förändras, så länge du hittar den kausala känslan som orsakar den, och det här är den enda handlingen vi kan ta till mot våra så kallade mörka känslor.

Maria:     Jättebra. Tack så mycket.