Hur ändrar jag tron på att min rädsla & min skräck är normala?

Från session 5 i serien Känslor: Känslor av rädsla.

Jesus får frågor från Maria om ämnet känslor. Frågorna som ställs i intervjun presenteras var för sig på kanalen Divine Truth FAQ på YouTube i spellistan ”Emotions & Feelings”.

19 maj 2014 Wilkesdale, Queensland, Australien

Maria:

”När jag har tron på att min rädsla & min skräck är ’normala’, hur ändrar jag då på det? Hur känner jag Guds sanning i saken och gör kärleken till normen?”

Jesus:

Ja, jag tycker den här frågan är rätt så intressant, för den avslöjar att personen inte förstår känslor ännu. Du förstår, om du känner din rädsla så lämnar den dig, och sanningen blir automatiskt normen. Jag känner att den här personen – och jag känner att det är en kvinna som har ställt den här frågan – försöker föreslå att hon kan göra någon slags intellektuell process, eller någon slags fysisk process, vilket kommer hjälpa henne att göra kärleken till normen – utan att behöva känna sin rädsla.

Rädsla måste kännas och frigöras innan kärlek och sanning blir normen

Jesus:

Det verkliga svaret på den frågan är att känn din rädsla, känn den, upplev den – sedan blir sanning och kärlek normen. Den ena kommer inte före den andra. Det finns nästan som en motsägelse i frågan, den här föreställningen om vi kallar den för det, att hon kommer kunna göra sanning och kärlek till normen och sedan gå igenom rädslan. Det är i själva verket som att försöka sätta vagnen framför hästen.

Det enda sättet som sanning och kärlek kan bli normen på är att du först går igenom rädslan, med tillit till att i slutänden kan du klara av det, och sedan blir sanning och kärlek normen. Det är det enda sättet som det någonsin kommer hända på. Det spelar ingen roll hur mycket du övertalar dig själv om att det finns ett annat sätt, det gör det inte. Du måste först gå igenom känslan av rädsla, innan sanning och kärlek kan bli normen, inte tvärtom.

Maria:

Tror du att hon också frågar om det handlar om att rättfärdiga rädsla och skräck, känner du att det är vad personen frågar? De säger: ”Det är normalt för mig att ha rädsla och skräck; det är normalt för mig att undvika dem”. Det kan vara ett rättfärdigande av att inte ta itu med det, tror du att det är vad de frågar?

Jesus:

Jag känner att det är vad hon frågar, ja, definitivt. Själva förutsättningen för frågan – jag försöker först ta itu med frågans förutsättande – är i princip att det är något du kan göra för att göra sanning och kärlek till normen, och sedan kommer du gå igenom rädslan. Det är frågans förutsättande. Det är felaktigt, det förutsättandet är felaktigt.

Du kommer inte göra sanning och kärlek till normen såvida du inte går igenom rädslan, du måste gå igenom rädslan först. Rädslan är mänsklighetens skapelse, och den måste frigöras innan sanning och kärlek kan bli normen. Så redan den allmänna förutsättningen för frågan är falsk.

Om vi tittar på hennes fråga och frågan hon ställer är: ”Finns det något jag kan göra för att känna Guds sanning i saken och göra kärleken till normen?” Med andra ord, känna Guds sanning om rädsla och göra kärlek till normen? Nej, det finns det inte. Förutom att gå igenom din rädsla, så finns det inte det.

Jag vet att du vill att det ska göra det; jag vet att du desperat önskar att det fanns någon slags magisk trollstav eller magiskt trick eller magisk tanke som du kommer kunna ha; någon slags magisk teknik som säger: ”Åh, nu när du har gjort den här magiska saken så kommer du gå igenom rädslan”. Nej, du behöver gå igenom rädslan innan du förstår hur du ska gå igenom den.

Det är i princip samma sak med allting i ditt liv, faktiskt. Innan du verkligen kan älska så måste du gå igenom känslan av kärlek; du behöver känna kärlek och gå igenom upplevelsen av kärlek innan du förstår den. För att förstå din rädsla så kommer du behöva gå igenom din rädsla; så sluta intala dig att det finns något annat sätt.

Förutsättandet i den här frågan är att det finns en önskan om ett annat sätt, ett annorlunda sätt; det finns en önskan om att där ska finnas någon slags magisk lösning som låter henne gå igenom känslan av rädsla, och börja se att det finns en orsak att gå igenom den.

Att undersöka följderna av att leva i rädsla och skräck

Maria:

Men det finns verkligen tillräckligt med evidens. Även när vi undersöker vårt eget liv när vi lever i rädsla och skräck så kan vi säga: ”Åh, det här är ett normalt varandetillstånd som alla är i.” Men om vi verkligen undersöker vårt liv och blir känsliga för hur missnöjda, begränsade, hur mycket smärta vi har – då kan vi säkerligen börja se att där finns evidens. Det spelar ingen roll om alla är i det tillståndet; det kan inte vara normalt ur Guds perspektiv, för det är fullt av smärta och missnöje.

Jesus:

Det stämmer.

Maria:

Så även inuti detta, det är ingen teknik, men du kan helt enkelt undersöka resultaten av att leva i rädsla och skräck.

Jesus:

Ja, och det här för upp hur sanningen arbetar. Även om du börjar intala dig en intellektuell sanning, vilket är möjligt, så, som en del av den här frågan så kan du börja intala dig själv intellektuella sanningar.

En intellektuell sanning kan till exempel vara; ”Jag tror” – intellektuellt förstås – ”att så snart jag går igenom rädslan så kommer jag bli väldigt lycklig”, men det är bara en intellektuell tanke just nu. Jag tror att Gud vill att jag ska gå igenom rädsla – det är bara en intellektuell tanke. Jag tror att när jag går igenom rädslan så kommer jag få alla möjliga fördelar – det är bara en intellektuell tanke. Jag tror att vi har alla de här problemen på Jorden på grund av rädsla – det är bara en intellektuell tanke.” Inte förrän du går igenom upplevelsen av din egen rädsla så kommer du inte tro på någon av de sakerna, det kommer du inte.

Att använda viljan till att arbeta igenom rädslan

Jesus:

Något måste hända inom dig för att du ska bestämma dig för att gå igenom rädslan, och det är din vilja – den behöver användas. Om det finns någon magisk lösning så finns det bara en, och det är att använda din vilja till att gå igenom din rädsla.

De flesta som ställer den här sortens fråga har redan bestämt sig för att inte använda sin vilja till att gå igenom sin rädsla; de använder aktivt sin vilja till att förneka, stänga ned och undvika sin rädsla. De har kraftiga beroenden för att undvika sin rädsla. Sedan säger de: ”Snälla ge mig ett magiskt piller som kommer hjälpa mig att ta itu med min rädsla, för jag vet att rädslan påverkar min relation med Gud”. Frågan jag ställer är: ”Om du vet att rädslan påverkar din relation med Gud, och i själva verket hejdar den, då skulle det säkerligen vara tillräckligt med motivation att gå igenom känslan av rädsla?”

Om det inte är tillräckligt med motivation så kanske du behöver studera Guds natur mer och alla den sortens saker, för att hjälpa dig nå åtminstone någon grad av intellektuell medvetenhet. Men någon gång, till och med efter att du har gjort allt detta, så kommer du kanske fortfarande inte gå igenom din rädsla. Därför att gå igenom rädslan kräver att du verkligen använder din vilja emotionellt, så att du vill gå igenom din rädsla. Det är allt som krävs – att känslomässigt använda din vilja till att göra detta.

För att göra det så behöver vi se på alla orsakerna till att vi inte vill använda vår vilja till att göra detta. Visst, det betyder att känna alla våra falska föreställningar – så vilka falska föreställningar vi än har om rädsla så behöver de kännas. Det finns inget vi kan göra för att absorbera sanningen om dem förrän de känns.

Sanningen och felet kan inte finnas i själen om samma ämnesområde samtidigt; det är en av de stora punkterna med hur människans själ fungerar. Medan rädslan för att ta itu med min rädsla finns inom mig, så kan inte sanningen om att ta itu med min rädsla komma in i mig. Jag kommer att titta efter alla ursäkter under solen för att undvika min rädsla.

När jag börjar känna mitt undvikande av rädsla, känna igenom om det är klokt eller inte, känna igenom alla orsakerna till att jag tror att jag borde kunna undvika min rädsla – när jag väl börjar känna igenom alla de sakerna – då kommer fler och fler av mina beroenden kring rädsla frigöras. Sedan har jag i slutänden inga beroenden kring min rädsla; det betyder fortfarande inte att jag kommer gå igenom min rädsla, för om jag inte vill använda min vilja till att gå igenom min rädsla, så kommer jag inte göra det, jag kommer bara inte göra det. Vid något tillfälle kommer jag behöva utveckla min vilja tillräckligt för att gå igenom min rädsla, att verkligen uppleva den, att gå igenom den emotionellt.

Nu tror jag att en relation med Gud är värd det, jag tror att en relation med min själsfrände är värd det. Om de två sakerna inte är tillräckligt värda det för dig, så vet jag inte vad som kommer göra det värt det. Du kommer behöva fundera på det, och tänka på det – vad kommer göra det värt det för dig att gå igenom din rädsla? Vill du ha resultat av det du gör just nu?

Närhelst du förnekar din rädsla så får du smärta och lidande; du får fysisk smärta och fysiskt lidande; allt detta händer dig hela tiden nu. Vill du fortsätta gå igenom de här sakerna, eller vill du arbeta dig igenom din rädsla? Vilken blir det? Någon gång kommer du behöva göra ett val att verkligen känna den, emotionellt göra ett val att känna den, och det kräver att något förändras inom dig, där du inte längre rättfärdigar den.

Du säger inte längre att den är normal, du säger inte längre: ”Åh, hela världen är där, så jag borde också vara där”. Du gör inte det längre för att alla i världen vill att du ska stanna kvar där. Du gör det inte längre för att du är rädd för vad världen ska tänka om du gör det. Det kräver att du frigör alla de olika känslorna – för de är allihop känslor som orsakar dina föreställningar – från dig. Sedan kommer du till punkten där: ”Ja, jag vill gå igenom min rädsla. Jag tycker att det är fantastiskt att gå igenom min rädsla.”

Sedan går du igenom rädslan, och du kommer bli överraskad över att det inte tar särskilt lång tid; det är det stora uppbyggandet som tar lång tid; all förstörelse av de falska föreställningarna som omger den, det är det som tar lång tid. När du kommer fram till att gå igenom den så tar sig de flesta igenom den på några månader som mest. Några månader på ett helt år, eller 70 eller 80 år av ditt liv – nästan ingenting. Skillnaden det gör för hela återstoden av ditt liv? Fullständigt annorlunda, det kommer förändra ditt liv över en natt, om du skulle tillåta dig att känna den.

Så jag skulle satsa på det om jag var du, men det är inte mycket jag kan göra för att övertyga dig annat än att säga dig sanningen, för sanningen är ett motgift mot rädsla. Men det är bara om du känner sanningen som den är ett motgift mot rädsla; du måste känna sanningen, och många gånger känner vi redan rädslan på alla områden, så då känner vi inte sanningen om dem.

Så vi kommer behöva känna rädslan, verkligen bearbeta igenom rädslan på de områdena – gå igenom dem. Se på alla dina falska föreställningar om rädsla, känn dem, då kommer du någonvart med din rädsla.

Men jag tycker inte om förutsättningen för samtalet, för den säger i princip att det är möjligt att i själva verket låtsas ha en sanningsenlig inställning utan att gå igenom rädslan, och det kan du inte, du kan inte göra det. Du skulle kunna låtsas, men du går inte igenom det; ingenting i ditt liv förändras, du attraherar samma saker.

Ingenting kommer egentligen förändras, såvida du inte får lite hjälp från andemänniskor så att det förändras så kommer ingenting förändras. Jag säger; den sanna förändringen är att förändra din själ – då behöver du inte någon hjälp för att ändra ditt liv – din själ förändrar hela ditt liv, dina attraktioner förändras, allting förändras – det är verkliga framsteg. Att någon hjälper dig förändrar inte detta.